Pakastimen sulatus askel askeleelta – helppo ja tehokas tapa

10.04.2025

Pakastimen sulattaminen on tärkeä osa kodin huoltoa, sillä se parantaa laitteen energiatehokkuutta ja pidentää sen käyttöikää. Jääkertymä heikentää pakastimen suorituskykyä ja voi nostaa sähkönkulutusta huomattavasti. Sulatus kannattaa tehdä säännöllisesti – esimerkiksi kerran tai pari vuodessa tai silloin, kun jäätä on kertynyt useampi sentti.

1. Valmistele sulatus
Aloita tyhjentämällä pakastin kaikesta sisällöstä. Käytä kylmälaukkuja tai säilytä pakasteet kylmässä tilassa, esimerkiksi parvekkeella talvipakkasella. Irrota myös mahdolliset irtohyllyt ja -korit, jos se on mahdollista.

2. Irrota laite sähköverkosta
Turvallisuuden vuoksi irrota pakastin kokonaan pistotulpasta ennen sulatuksen aloittamista. Älä koskaan käytä mekaanisia tai sähköisiä apuvälineitä jään poistamiseen – ne voivat vaurioittaa laitetta.

3. Sulata luonnollisesti tai nopeuta varovasti
Anna jään sulaa omaan tahtiinsa. Aseta pakastimen pohjalle pyyhkeitä tai matalia astioita veden keräämistä varten. Jos haluat nopeuttaa prosessia, voit asettaa laitteeseen kulhon kuumaa vettä (älä kaada vettä suoraan pinnoille) ja sulkea oven.

4. Puhdista ja kuivaa
Kun jää on sulanut, puhdista pakastimen sisäpinnat miedolla pesuaineella. Kuivaa huolellisesti, jotta uusien jääkerrostumien muodostuminen hidastuu.

5. Käynnistä ja täytä uudelleen
Kytke pakastin takaisin päälle ja anna sen saavuttaa sopiva lämpötila (yleensä -18 °C) ennen kuin palautat pakasteet sisälle.

Säännöllinen sulatus pitää pakastimen kunnossa ja ruoat turvallisesti kylmänä – pienellä vaivalla iso vaikutus!